Povratak

Loš zadah i pojačano stvaranje plinova u mačića | Pravilna prehrana mlade mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Poštovani, molim Vas za savjet. Moj mačak Mohito star je oko 5 mjeseci. Unazad 2-3tjedna ima proljev i mekanu stolicu (kako kada),  a unazad jednog  tjedna se osjeti iz usta - ima loš zadah. Nekada ga zna i nadimati i ima vjetrove. Inače je razigran, ponekad nervozan. Od hrane, dajemo mu Whiskas torbice (krekeriće) i hranu iz vrećice Whiskas teletinu u umaku i gusto, i dajemo mu samo vodu jer mlijeko ne podnosi, odmah dobije proljev tako da smo mu to izbacili iz prehrane. Inače, dobro napreduje, ali me brinu ti proljevi i mekana stolica i loš zadahiz usta zadnjih tjedan dana. Srdačan pozdrav, Dragana

O: Probleme koje opisujete često možemo susresti kod mačića kojima se daje hrana zasnovana na velikom postotku ugljikohidrata, vlakana, a vrlo malom postotku mesa.

Inače, prema načinu ishrane, duljini crijeva i metabolizmu, mačke su izraziti mesojedi. Proteini su im potrebni za pravilanu izgradnju mišića, unutrašnjih organa, funkcije imunološkog sustava i dr.

Da bi hrana zadovoljila energetske, a time i nutritivne potrebe jedne mlade mace trebala bi nutritivno sadržavati minimalno 30% proteina i biti također bogata i masnoćama koje će potpomagati moždane funkcije, rad žlijezdi, izlučivanje hormona i dr.

Dakle, plinovi i zadah koje spominjete povezani su s lošom probavom, slabijom apsorpcijom nutritivnih sastojaka hrane i bilo bi svakako dobro da za početak mačića u potpunosti maknete sa hrane koju ste mu davali do sada.

Savjetujem da pokušate sa veterinarskom medicinskom dijetom za probleme s probavom Hill's i/d u obliku dehidrata i vlažne hrane u paštetama odnosno vrećicama kroz period od barem tjedan dana. Na taj način bi se trebala izregulirati stolica, smanjiti plinovi i u potpunosti nestati zadah. Hrana koja je posebno lako probavljiva biti će stimulans crijevnoj sluznici da se regenerira, da se na njoj obnove "dobre bakterije" i uspostavi normalna pasaža crijeva. Postepeno, kako s hranom budete pri kraju pakiranja, kroz period od 3-4 dana počnite dodavati hranu za mačiće juniore (kitten), umješavajući je i tako postepeno navikavajući crijevnu floru na novu hranu.

Od hrana koje Vam mogu predložiti da su formulom upotpunosti izbalansirane i da zadovoljavaju nutricionističke potrebe mačića u dobi do 1 godine, kada se smatra da je mačić odrastao su sljedeće: Brit Care Crazy Kitten dehidrat s velikim udjelom mesa piletine, može i u kombinaciji Brit Care konzerve i Brit Premium Kitten vrećicama; Hill's Kitten dehidrat i vrećice sa piletinom ili tunom te Purina Cat Chow kitten dehidrat.

Ukoliko se stanje kroz tih tjedan dana ne smiri i maci i dalje bude lošije, svakako bih Vas uputila da je odvedete veterinaru jer se osim problema vezanih uz hranu može raditi i o bolesnim stanjima koja uzrokuju slabiju apsorpciju nutritijenata, kao što su paraziti, bakterijska i virusna upala crijeva i dr.

O sličnoj temi pisala je i kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med., pod naslovom Mačić ispušta "vjetrove" / Pojačano stvaranje intestinalnih plinova.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr